Меню Затваряне

Урфа бибер

Урфа бибер, известен още като исот, е пикантна турска подправка. Произвежда се от лютиви червени чушки. Отличава се с тъмно лилав, почти черен цвят и интригуващ пикантен вкус, със сладко-кисели и солени нотки и фин аромат на опушено. Традиционна подправка е за агнешко, хумус, кюфтета. Подходящ е също за печени меса, зеленчукови ястия, нахут, ориз, свежи салати и салатни дресинги, сосове, яхнии. Използва се дори и в сладкиши, най-вече на шоколадова основа. Комбинира се особено добре с джинджифил, ванилия и канела.

 

Урфа бибер е турски пипер, който идва от град Шанлъурфа в югоизточната част на Турция на сирийската граница. Чушките урфа, известни също като исот, са рядка вариация на вида Capsicum annuum, която произхожда от Южна Турция и Сирия. В региона има вековна традиция в производството на този сорт чушки, както и в специфичния метод за обработката им, на който се дължи специфичният вкус и аромат на тази уникална подправка.

Пиперът урфа се бере, когато чушките са оранжево до тъмно червени, след което в продължение на седмица те преминават през два вида обработка. Първо през деня чушките се сушат на слънце, при което добиват наситен лилаво-черен цвят и приятен аромат. На директното излагане на силните слънчеви лъчи се дължи ароматът на пушено. През нощта се завиват с найлон или се прибират в торби, при което се овлажняват. Този метод на сушене се нарича „изпотяване“. При него се създава бариера от естествената влажност на чушките, която пречи да се изпарят етеричните им масла. В резултат пиперът остава еластичен и с маслена текстура. След изсушаването урфа биберът се начуква или смила на едро с малко количество сол до получаване на люспи с неправилна форма и различни по размер.

Урфа бибер се отличава с богат, наситен вкус и аромат. Пикантността е примесена с лека сладост, подобна на стафиди. Процесът на сушене на силно слънце придава лек нюанс на опушено. Характерно за пикантността на този пипер е, че в началото усещането е по-слабо, но докато се храните лютивината става все по-интензивна.

Съхранявайте урфа бибер на хладно и проветриво място, защитено от пряка слънчева светлина, за да съхраните за дълго вкуса и аромата на подправката.


урфа пипер, пипер урфа, лютив пипер, чили, червен пипер, исот пипер


  • Снимките в сайта са илюстративни.

Съставки

Продуктът съдържа:

Урфа пипер на люспи, сол, слънчогледово олио

 

Също може да ви хареса…

  • Пул бибер е традиционна турска подправка. Приготвя се от лютиви червени чушки, изсушени без семенниците и натрошени на фини люспи, леко осолени и намаслени със…

  • кайенски пипер

    Кайенският пипер е лют червен пипер, получен от изсушени и смлени на прах червени чушки  от вида Capsicum annuum. Името му идва от град Кайен…

  • Сечуански пипер

    Сечуанският пипер е китайска подправка с изразен цитрусов аромат и специфична пикантност, която стимулира вкусовите рецептори – прекрасен акцент върху печено пиле, ризото, морски дарове,…