Меню Затваряне

Уасаби на прах

Уасаби на прах – 100% Wasabi Japonica (Eutrema japonica), известно още като японски хрян. Уасаби на прах, приготвен от изсушените и смлени корени на растението, е изключително рядка и ценна подправка. Насладете се на нюансираните вкусове на истинското уасаби, без имитиращи съставки, без синап, хрян, овкусители и оцветители. Вкусовите качествата на Wasabi Japonica са максимално запазени благодарение на технологията на вакуумно сублимационно изсушаване след замразяване на пресните корени.

Код: Няма Категория:
Опитвали ли сте някога уасаби?
Повечето любители на суши биха отговорили утвърдително, без да подозират, че никога не са се докосвали до истинско уасаби. Известно е, че в световен мащаб над 95 процента от консумираната извън Япония подправка, представяна за уасаби, е заместващ продукт, произведен от хрян, синап и зелен оцветител. Имитиращи продукти се използват дори и в самата Япония.
Причината за това е, че растението Wasabia Japonica, е една от най-трудните за отглеждане култури в света. Наричан още японски хрян, този вид е тясно приспособен към условията на живот в планинските потоци на Централна Япония. В естествената си среда растението се развива в чистите изворни води с температура между 13 и 18 градуса, засенчено в горските масиви, където влажността дори и през лятото е много висока, а температурата на въздуха е между 8 и 20 градуса по Целзий.  При култивираните насаждения тези условия трябва максимално точно да бъдат възпроизведени. Нужни са от 15 до 24 месеца, за отглеждане на растения с достатъчно развит корен, като целият процес от засаждането до прибирането на реколтата се извършва само ръчно. Тъй като подправката се прави от корена, при добиването й популациите се унищожават и процесът започва отначало.

Специфичните условия на култивация и бавното развитие на растението прави невъзможно да се задоволи напълно търговското търсене и логично обуславя налагането на заместващи продукти, далеч по-евтини и лесни за производство и имитиращи вкусовите усещания, предизвикани от уасаби.

Имитиращите подправки са толкова популярни, че много от любителите на японската кухня са изненадани от вкуса, когато имат възможност да опитат истинското уасаби. За разлика от други пикантни овкусители при уасаби парещото усещане не се задържа дълго. То стимулира най-вече носните проходи, а не сетивата на езика като чилито и пипера. Неговият горещ, отчетлив вкус добавя истинска жар към меките храни, които съпътства, след което бързо отшумява и оставя запомнящ се сладък послевкус. За приготвяне на уасаби се използва коренището, което се настъргва със специално ренде до получаване на фина паста. Пастата от пресни корени уасаби е изключително нетрайна. Веднаж приготвена, тя губи качествата си за минути, ако не бъде прибрана в затворен съд.

Уасаби на прах е приготвено чрез специална обработка и техники на сушене, които запазват вкусовите качества на пресния продукт. Суровите корени се замразяват дълбоко, след което влагата се отнема чрез вакуумна сублимация преди смилане. Без тази технология би било невъзможно автентичният вкус на Wasabi Japonika да достигне до потребителите от целия свят. Едно от големите предимства на уасаби на прах е относително дългият му срок на годност. Ако го съхранявате на тъмно и хладно място, той ще запази качествата си дълго време. Уасаби на прах може лесно да се превърне в паста, която е най-близка до финия, нюансиран вкус на прясно настърганото уасаби. Уасаби на прах може да се използва и като подправка при готвене, за овкусяване на салатни дресинги, сосове, сладки и солени ястия, напитки и др.

 

Приготвяне на паста от уасаби на прах

Смесете равни количества уасаби на прах и вода и разбъркайте енергично до получаване на гъста хомогенна паста. Покрийте съда и изчакайте десетина минути преди сервиране, за да се активират вкусовете. Пригответе само количеството, което е необходимо за конкретното хранене. Готовата паста бързо губи вкусовите си качества.

Други употреби на уасаби на прах

Уасаби на прах може да бъде използван също и в домашното и промишлено производство на хранителни продукти. Високата му цена не бива да ви плаши, защото за овкусяването на крайния продукт е необходима много малка дозировка. Например за овкусяването на 10 килограма сирене е достатъчно само един грам прах от уасаби. А за приготвяне на един килограм домашен уасаби сладолед към сместа се добавя съвсем малко прах на върха на дръжката на лъжицата.


  • Снимките в сайта са илюстративни.

Съставки

Продуктът съдържа: 100 процента уасаби на прах /Wasabi Japonica/, произведено от корените на растението.

Употреба

За приготвяне на паста уасаби за суши, като подправка за салати, сосове, дресинги, сладоледи, ядки и др.

Също може да ви хареса…

  • Хрян на прах

    Хрянът на прах е приготвен от изсушени и смлени корени на хрян – натурална подправка с остър, пикантен вкус, подобен на горчицата, подходяща за директна…

  • Горчицата на прах е готова суха смес за приготвяне на домашна горчица.

  • Сечуански пипер

    Сечуанският пипер е китайска подправка с изразен цитрусов аромат и специфична пикантност, която стимулира вкусовите рецептори – прекрасен акцент върху печено пиле, ризото, морски дарове,…