Сайтът използва бисквитки (cookies) за изпълнение на поръчките и по-добро обслужване. Прочети повече Приемам
Индийско орехче зърна 4 бр. Уголемяване

Индийско орехче зърна 4 бр.

Индийско орехче на зърна - подправка за сосове, пастети, печено пиле, ястия от дивеч, зеленчукови кремсупи, както и в сладкарството за сметанови торти, млечни и яйчени кремове, бисквити, дребни сладки и др.

Подробности

2,14 лв

Подобни продукти

Още информация

Индийското орехче е семенното ядро на плода на вечнозеленото мускатово дърво. От него се получават две подправки – мускатов /индийски/ орех и мускатов цвят или мацис. Плодовете му наподобяват малки островърхи кайсии, които в узряло състояние се разпукват и се разкрива твърда месеста костилка, обвита от яркочервена, ръбеста и начупена кожица. От плодчето се изважда семката,  заедно със семенната обвивка. Тя внимателно се отделя от ядката и се суши докато добие жълто-оранжев цвят . Така се получава мускатовият цвят, който се цени много високо, но се намира трудно.

Останалата след обелването ядка е познатото на всички индийско орехче. То се изсушава в продължение на един-два месеца в специални сушилни или на слънце, а после се кисне във варно мляко за предпазване от насекоми.

Индийското орехче е традиционна подправка за сладки ястия - млечни и яйчени кремове, сметанови торти, но се използва и в солената кухня. Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда от спанак, зеле и лук. Използва се в супи с месо, особено в телешко варено, както и за пилешки бульон и зеленчукови кремсупи.

Задължителна подправка е за някои сосове и пастети. Сосът Бешамел не е завършен без щипка настъргано орехче, а доматеният сос ще придобие по-изискан аромат, ако добавите малко от подправката. Предпочитан аромат е за пастетите от чернодробен фарш, както и за тези, съдържащи сирене или яйца. С индийско орехче можете да подправите също печеното пиле, както и ястията от дивеч. В сосовете то се добавя в края на варенето, в ястията по време на готвенето, а в тестените изделия - при замесването на тестото. Комбинира се с черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз, корени за супа. Преди употреба трябва да се настърже на ситно ренде.

30 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: