Меню Затваряне

Бял пипер млян

Белият пипер са узрелите плодове на растението Piper nigrum, от което се добива и черният пипер. Цветът на пипера зависи от степента на зрялост на плодовете и начина на обработката им – при белия пипер е отстранена външната ципа на плода, което определя по мекия му вкус. Белият пипер се предпочита в ястия с по-светъл цвят, за да не променя външния им вид.

Код: Няма Категории: ,

Подправките бял пипер, черен пипер и зелен пипер са плодовете на едно и също растение – /Piper nigrum/ от семейство Пиперови. Произлиза от Индия, където и до днес се среща диворастящо в тропическите джунгли. Дългите му стъбла пълзят и се увиват по високите дървета. В естествената си среда може до достигне до 15 метра височина.

Цветът на пипера – бял, черен или зелен, се определя от степента на зрялост на плодовете и обработката им.

Черният пипер се добива от полуузрелите плодове на растението. След изсушаването външната обвивка на зрънцата се втърдява, набръчква и става черна на цвят.

Белият пипер са напълно узрелите плодове, които са червени на цвят. След обирането им те се оставят няколко дни да ферментират, след което се обработват, за да се премахне ципата и да остане само ядката, която е бяла на цвят. Понякога белият пипер се получава от черен пипер, като се остъргва черната обвивка на зърната.

Белият пипер има по-мек вкус, не е толкова лютив, колкото черния и не дразни стомаха. Двете подправки са взаимозаменяеми в кулинарията. Белият пипер често се предпочита при ястия с по-светъл цвят.

Зеленият пипер се бере докато плодовете са зелени. Има силен аромат и по-мек вкус. Използва както изсушен, така и консервиран в саламура. Подходящ е за салатни дресинги и сосове.

Различните видове пипер често се комбинират помежду си и се продават като шарен пипер. В шарения пипер обикновено се добавя като съставка розов пипер, който се добива от съвсем различно растение.

Съставки

Продуктът съдържа:

Бял пипер на зърна /плодове от Piper nigrum/

Употреба

Белият и черният пипер са взаимозаменяеми в кулинарията. Белият пипер често се предпочита при ястия с по-светъл цвят. Има по-мек вкус, не е толкова лютив и не дразни стомаха.