Меню Затваряне

Индийско орехче мляно

Индийското орехче е традиционна подправка за сладки ястия – млечни и яйчени кремове, сметанови торти, но се използва и в солената кухня. Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда от спанак, зеле и лук. Добавя се в супи с месо, особено в телешко варено, но е много подходящо и за пилешкия бульон, както и за зеленчуковите кремсупи. Задължителна подправка е за някои сосове и пастети.

 

 

Индийското орехче е всъщност семенното ядро на плода на вечнозеленото мускатово дърво. От него се получават две подправки – мускатов /индийски/ орех и мускатов цвят или мацис. Плодовете му наподобяват малки островърхи кайсии, които в узряло състояние се разпукват и се разкрива твърда месеста костилка, обвита от яркочервена, ръбеста и начупена кожица. От плодчето се изважда семката,  заедно със семенната обвивка. Тя внимателно се отделя от ядката и се суши докато добие жълто-оранжев цвят . Така се получава мускатовият цвят, който се цени много високо, но се намира трудно. Останалата след обелването ядка е познатото на всички индийско орехче. То се изсушава в продължение на един-два месеца в специални сушилни или на слънце, а после се кисне във варно мляко за предпазване от насекоми.

Индийското орехче е традиционна подправка за сладки ястия – млечни и яйчени кремове, сметанови торти, но се използва и в солената кухня. Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда от спанак, зеле и лук. Добавя се в супи с месо, особено в телешко варено, но е много подходящо и за пилешкия бульон, както и за зеленчуковите кремсупи. Задължителна подправка е за някои сосове и пастети. Сосът Бешамел не е завършен без щипка настъргано орехче, а доматеният сос ще придобие по-изискан аромат, ако добавите малко от подправката. Предпочитан аромат е за пастетите от чернодробен фарш, както и за тези, съдържащи сирене или яйца. С индийско орехче можете да подправите също печеното пиле, както и ястията от дивеч.

В сосовете то се добавя в края на варенето, в ястията по време на готвенето, а в тестените изделия – при замесването на тестото. Комбинира се с черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз, корени за супа.

Съставки

Продуктът съдържа:

Смяно индийско орехче

Употреба

 • подправка за сосове
 • пастети
 • печено пиле
 • ястия от дивеч
 • зеленчукови кремсупи
 • сметанови торти
 • млечни  и яйчени кремове
 • бисквити
 • дребни сладки

В сосовете то се добавя в края на варенето, в ястията по време на готвенето, а в тестените изделия – при замесването на тестото. Комбинира се с черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз, корени за супа.

Също може да ви хареса…

 • Индийско орехче на зърна – подправка за сосове, пастети, печено пиле, ястия от дивеч, зеленчукови кремсупи, както и в сладкарството за сметанови торти, млечни  и яйчени…

 • Мейс цял Банда

  Мейс цял Banda. Подправката е известна още като мацис или мускатов цвят. Мейсът е ароматната обвивка на индийското орехче с още по-интензивен аромат и по-деликатен,…

 • зелен кардамон плод

  Кардамон плод – ароматна подправка за сладки и солени ястия с месо, ориз, зеленчуци, за плодови сладкиши, печива, козунаци, хлябове, кафе, чай и др. Предлагаме…