Меню Затваряне

Ким семе

Ким семе – подправка за солени тестени печива, соленки, пайове, баници, както и за ястия от трудно смилаеми и мазни храни – зеле, цвекло, картофи, сирене, свинско, гъше и патешко месо, сосове, супи.

 

 

Код: Няма Категории: ,

Кимът (Carum carvi) е многогодишно растение от сем.Сенникоцветни. Диворастящо се среща в Европа, Азия и Северна Африка, а у нас е разпространено по ливадите на Централна и Западна Стара планина, Рила, Родопите и др. При култивиране се отглежда като двегодишно растение. Използваемата част са плодовете, които имат силен анасонов аромат и вкус. Берат се преди да са напълно узрели – когато преминават от восъчна към пълна зрялост и започват да покафеняват. Обикновено се използват цели, без да се смилат.

В кулинарията кимът се използва най-вече като подправка за солени тестени печива, за ароматизиране на сирена и млечни пастети.

Плодовете и етеричното масло на кима стимулират стомашната секреция и подпомагат храносмилането, затова се са подходящи и да ястия от трудносмилаеми храни и мазни храни – зеле, цвекло, тлъсти меса. Кимът се влага и в колбаси и консерви от месо, тъй като има противомикробно действие. Използва се и за приготвянето на ароматни напитки – ликьори и ракии.

Съставки

Продуктът съдържа:

Семена от ким /Carum carvi/

Употреба

  • солени тестени печива – соленки, пайове, баници
  • ястия от трудно смилаеми храни – зеле, цвекло
  • ястия от мазни храни – сирене, свинско, гъше и патешко месо
  • картофи
  • сосове
  • супи